Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Περί επικοινωνίας Ι

Η επικοινωνία είναι αυτή που σπρώχνει τα πράγματα μπροστά. Αξιωματικά. Για να υπάρχει όμως επικοινωνία είναι ανάγκη οι συμμετέχοντες να ομιλούν την ίδια γλώσσα. Οι μέλισσες για παράδειγμα μια χαρά επικοινωνούν μεταξύ τους. Εγώ όμως μιας και δεν την γνωρίζω, δεν τις καταλαβαίνω και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους.

Φυσικά και οι άνθρωποι για να επικοινωνήσουν πρέπει να "μιλούν" την ίδια γλώσσα. Αλλά δεν είναι αρκετό να μιλούν την ελληνική πχ. για να συνεννοηθούν. Μπορεί να ξέρουν και οι δύο πολύ καλά ελληνικά, αλλά να αδυνατούν να επικοινωνήσουν γιατί απλώς άλλα εννοεί ο ένας λέγοντας την λέξη "αριστοκράτης" (για παράδειγμα) και άλλα ο άλλος.

Kuznitsky Susan, Conversation On The Beach

Πάμε να δούμε αρχικά "γλώσσες" είναι απαραίτητες να γνωρίζει ένας άνθρωπος σήμερα.

1. Σκεφτόμαστε με λέξεις - έννοιες. Υπό το πρίσμα αυτό η άριστη γνώση της μητρικής μας γλώσσας είναι απαραίτητη για να μπορούμε να συνομιλούμε με τους ανθρώπους που έχουν την ίδια με εμάς εθνική καταγωγή (άρα και μητρική γλώσσα)

2. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πολύ καλά τουλάχιστον μια άλλη γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό "μπαίνουμε" στη θέση άλλων ανθρώπων, προσπαθούμε να σκεφτούμε όπως αυτοί, διευρύνουμε την αντίληψη μας.

3. Μαθαίνουμε μέσα από την άσκηση του σώματος μας την γλώσσα του σώματος. Μαθαίνουμε να το ελέγχουμε και να παίρνουμε ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει. Μαθαίνουμε που αρχίζει και που τελειώνει και τι μπορεί να κάνει. Διαβάζουμε τους άλλους ανθρώπους και επικοινωνούμε εξωλεκτικά μαζί τους.

4. Μαθαίνουμε τη γλώσσα μιας τουλάχιστον Τέχνης. Δεν χρειάζεται να μιλάς ισπανικά για να "νοιώσεις" αυτά που έχει να σου πει ο Νταλί. Μιλά σε σένα μέσα από την γλώσσα των πινάκων, πέρα από το χρόνο και τον τόπο

5. Μαθαίνουμε τη γλώσσα των υπολογιστών. Κακά τα ψέμματα, ο αναλφάβητος του σήμερα είναι αυτός που δεν γνωριζει τίποτε από υπολογιστές και καμαρώνει κιόλας.

6. Μαθαίνουμε τη γλώσσα της επιστήμης. Δεν γινόμαστε πανεπιστήμονες (κανείς δε μπορεί να διεκδικήσει τέτοιο τίτλο) απλά δεν είμαστε προληπτικοί, αντιλαμβανόμαστε τα όρια και τις δυνατότητες, ερμηνεύουμε το κόσμο μέσα από ένα κριτικό βλέμμα.

7. Μαθαίνουμε την γλώσσα της φιλοσοφίας, των υψηλών αξιών...

Θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλες αλλά αυτές είναι οι βασικότερες. Αν απέναντι σου έχεις έναν άνθρωπο με τον οποίο δεν έχεις την ίδια (βασική) αντίληψη του κόσμου, δεν θα μπορείς να επικοινωνήσεις κι ο διάλογος σας είναι διάλογος κωφών, τυφλών, μουγγών και κρετίνων. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι με τους οποίους απλά δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις τον απλούστερο διάλογο, όπως υπάρχουν και άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να επικοινωνείς απόλυτα χωρίς να ανταλλάξεις ούτε καν μια λέξη.

Πίπης

3 σχόλια:

  1. Πολύ σωστά τα λές. Νομίζω όμως ότι η διαφορές είναι από μικρές έως μεγάλες.
    Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις απόλυτα με κάποιον χωρίς να ανταλλάξεις ούτε καν μια λέξη. Αν γίνει αυτό θα γίνει μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
    Φυσικά μπορείς να μιλάς ατελείωτες ώρες και να μην επικοινωνείς αλλά το αντίθετο είναι δύσκολο. Για πόσο θα μιλάς την γλώσσα του σώματος; Για πόσο θα μιλάς μέσω της τέχνης;
    Κακά τα ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επικοινωνία δεν είναι να έχει δύο κατευθύνσεις. Μάλλον έπρεπε να ξεκινήσω με τον ορισμό αλλά μιλάμε για Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας κι ας μην αλληλεπιδρούμε ελάχιστα, αν όχι καθόλου με την τηλεόραση (π.χ.). Από την άλλη "επικοινωνούμε" ή όχι με τα έργα του Όμηρου; Μας λένε κάτι ή όχι; Μπορούμε και τα αλλάζουμε χρησιμοποιώντας το όπλο της μετάφρασης ή όχι; Ενδιαφέρον θεματάκι,θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επικοινωνία είναι ο τρόπος. Ο τρόπος να φτάσουν οι ιδέες, οι σκέψεις ή το οτιδήποτε από κάποιον σε κάποιον. ή αν θέλεις απο κάπου - μπορεί να είναι μηχανή - προς κάποιον. Ο τρόπος, λοιπόν.Για μένα υπάρχει πάντα σκοπός. Ναι η επικοινωνία είναι ανάγκη αλλά υπάρχει σκοπός. Σκοπός είναι να δωθεί σε αυτόν που "παίρνει" να καταλάβει τις ιδέες μας, τις σκέψεις μας και εν τέλει να τον επηρεάσουμε.
    Ας δούμε λίγο τα βιβλία. Ναι, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον συγγραφέα αλλά εκείνος επικοινωνεί μαζί μας με το βιβλίο του γιατί κάτι θέλει να μας πει, κάποιες εικόνες να μας "φορτώσει" στο κεφάλι και κάπου, κάπως να μας αλλάξει. Εφτιαξες αυτό το μπλογκ... γιατί; Για να επικοινωνήσεις. Για να πεις σε κάποιους ανθρώπους πως σκέφτεσαι. να τους μεταδώσεις και κάπως να τους επηρεάσεις.
    Και ας μην ξεχνάμε ότι η επικονωνία είναι λεκτική, νοηματική αλλά και γραπτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή